Doctorat

En la actualitat, realització del període de recerca dins del Programa de Tecnologia de la Arquitectura, Edificació i Urbanisme de la Universitat Politècnica de Catalunya, sobre l’Amiant a Espanya.

Diagnosis de amianto en edificios. Estudio práctico

Estudi de les fibres d’amiant en l’aire en un edifici.

Resum de la presentació al Congrés Internacional de Prevenció de Riscos Laborals, International Conference on Occupational Risk Prevention, ORP’2006, celebrada a Sevilla els dies 10 ,11 i 12 de maig de 2006.

L’objectiu d’aquest treball és determinar la concentració ambiental de fibres en un aparcament d’un edifici de Barcelona que es va determinar que contenia amiant en els materials de la seva estructura. El material que es va avaluar de major risc va ser una ignifugació de l’estructura metàl·lica. El material tenia una composició d’amosita (amiant marró) i crisòtil (amiant blanc). Es van prendre mostres en tres plantes de l’aparcament i de l’exterior.

Es van mostrejar un total de 43 mostres a l’interior de l’aparcament i 4 mostres de l’exterior, trobant resultats significatius entre l’aire interior i l’exterior.

Una anàlisi detallada dels resultats indica que la possible aportació pel desgast i fricció dels frens és menyspreable. Les mostres obtingudes en la zona d’entrada / sortida per on passaven el 100% dels vehicles i on es produeix una frenada en cada ocasió, han donat resultats similars a la resta de situacions. L’estructura de l’aparcament, és  l’única font possible d’emissió de fibres a l’aire interior.

Prospección sobre la presencia de amianto o de materiales que lo contengan en edificios

Treball d’investigació realitzat des del CAATB entre els anys 2001 i 2002 en els que es va dimensionar el volum d’amiant que es va importar a Espanya durant el segle XX, els diferents usos a que es va destinar dins del sector de la construcció i les empreses fabricants i comercialitzadores dels productes conformats. A la vegada, i a través d’un estudi de l’evolució de la normativa i legislació en temes de construcció així com del propi desenvolupament del sector de la construcció al llarg del segle XX, es va determinar el prototipus d’edifici que conté materials amb amiant, i es va definir un protocol d’actuació per a la inspecció d’edificis.

En col·laboració amb L’Institut d’Estudis de la Seguretat (IDES); l’Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo (INSHT); Servei de Pneumatologia de l’Hospital General Universitari de la Vall d’Hebron; Institut de Ciències de la Terra “Jaume Almera” (C.S.I.C.); Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica de l’E.T.S.E.I.B, Universitat Politècnica de Catalunya; i el Laboratori d’anàlisi Dr. Echevarne, departament d’anàlisi industrial, unitat d’anàlisi per Imatge.

L’estudi de recerca va permetre la publicació de dos extensos treballs en els que va participar un grup pluridisciplinar d’investigadors:

Informe2001
Identificación y metodología de análisis